Bebekler, ağızlarına yerleştirilen herhangi bir nesneyi emme refleksiyle doğarlar. Bu refleks özellikle ilk aylarda bebeğin beslenmesine yardımcı olur. Ancak parmak emme, refleks değildir ve kendi kendine yatıştırıcı bir uygulama olduğuna inanılır.
Erken çocukluk döneminde parmak emmenin (genellikle) uzun süreli bir yan etkisi yoktur. Ve çoğu çocuk 2-4 yaş arası bir zamanda doğal olarak bu alışkanlığı bırakmaktadır. Bununla birlikte, parmak emme durumu bu yaştan sonra da devam ederse, çenenin normal büyümesini değiştirebilir ve ön dişlerin yanlış hizalanmasına neden olabilir.
İçindekiler
Parmak Emme Neden Olur ?
Çocuğunuz parmak emiyor çünkü böylelikle rahatlayıp, sakinleşiyor. Muhtemelen daha rahim içindeyken bu alışkanlığı uyguladı ve bebekken mükemmelleştirdi.
Çocuğunuz yorgun, korkmuş, sıkılmış ve üzülmüş olduğu zamanlarda parmak emerek kendini sakinleştirmek isteyebilir. Ayrıca parmağını yatmadan önce uykuya dalmak ve gece tekrar uykuya dalmak için de kullanabilir.
Bu Konuda Ne Yapılmalıdır ?
Endişelenmeyin
Bir çok uzman çocukların kalıcı dişleri çıkana kadar güvenli bir şekilde parmak emebileceğini söylüyor. (Kalıcı dişler yaklaşık 6 yaşa kadar çıkmaz)
Ayrıca, parmak emmenin tümü eşit derecede zarar vermez. Uzmanlar, emme yoğunluğunun önemli olduğunu vurguluyorlar. Parmağını ağzına pasif olarak sokan çocukların, agresif bir şekilde emen çocuklara göre diş problemleri yaşama olasılığı daha düşüktür.
Çocuğunuzun tekniğini gözlemleyin. Agresif bir emme sergiliyorsa, öncelikle alışkanlığı azaltmaya çalışmak uygun olacaktır. Ağzında veya dişlerinde herhangi bir değişiklik fark ederseniz veya çocuğunuzun parmak emmesinin sorunlara neden olup olmadığından emin değilseniz, bir diş hekimine danışın.
Çocuğunuzun parmağı, emme sonrası çatlayıp, kızarabilir. Uyku sırasında nemlendirici kullanabilirsiniz. (Uyanıkken ağzına kaçabilir)
Çocukların çoğu 2 – 4 yaş arasında parmak emmeyi bırakmaktadır. Bazıları alışkanlığı daha uzun süre sürdürmektedir, ancak okuldaki akran baskısı genellikle çok etkili bir caydırıcıdır.
Zorlamayın
Çocuğunuzu zorlamak, kızdırmak ya da cezalandırmak size yardım etmeyecektir. Çünkü yapılan bu baskı, daha fazla emme arzusunu yoğunlaştırabilir.
Parmağa elastik bandaj yapıştırma gibi yöntemler çocuğunuzun güvenliği için sıkıntı yaratabilecek yöntemlerdir bu nedenle önerilmez.
Bekleyin
Uzmanlar, çocukların genellikle kendilerini sakinleştirmenin ve rahatlamanın başka yollarını buldukları zaman parmak emmeyi bıraktığını belirtiyorlar.
Örneğin, acıkmış bir bebek parmağını emebilir, fakat daha büyük bir çocuk (3 veya 4 yaş) buzdolabını açabilir ve yiyecek bir şeyler arayabilir veya bunun yerine ebeveynlerinden bir şeyler isteyebilir.
Diğer Etkinliklerle Parmak Emme İşlemini Önleyin
Çocuğunuzun parmağını emmesi muhtemel olduğu zamanları ve yerleri belirleyebilirseniz, (örneğin, televizyon izlerken) bu zamanlarda dikkatini dağıtacak başka bir etkinlik ile emme durumuna engel olabilirsiniz.
Yorgunken parmağını emmek eğilimindeyse, daha uzun süre uyumasına izin verebilirsiniz. Ya da hayal kırıklığına uğradığında emiyorsa, duygularını kelimelere dökmesine yardımcı olabilirsiniz.
Önemli olan, emme işleminin ne zaman ve nerede gerçekleştiğini fark etmek ve bir alternatif sunarak dikkatini dağıtmaya çalışmaktır.
Parmak Emme ve Neden Olabileceği Ortak Sorunlar
Aşağıdakiler, genellikle ortodontik dikkat gerektiren, genellikle parmak emilmesinden kaynaklanan problemlerdir:
- Çıkıntılı üst ön dişler : Bu, üst kesici dişlerin öne eğildiği basit bir diş pozisyon sorunu olabilir. Nadiren çenenin oluşumu etkilenebilir, bu da üst çeneye ve yüzün dışına taşan dişlere yol açabilir.
- Arkaya yatık alt ön dişler : Parmağın baskısı, alt kesici dişleri, dile doğru eğmeye zorlar.
- Isırık açıklığı : Üst ve alt ön dişler, arka dişler ile birlikte ısırıldığında birleşmez. Üst ve alt ön dişler arasındaki açıklığın şekli, çocuğun parmağına veya baş parmağına tam olarak uyar.
- Çapraz dişler : Üst çenenin oluşumu alt çene için çok dardır, böylece üst ve alt dişler birbirine tam olarak uymaz. Bu durum, çocuk parmağını emerken yanak kaslarının esnemesinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Parmak Emmeyi Nasıl Durduracağınızla İlgili Bazı İpuçları
- Çocuğunuzla baş parmak emmenin neden kötü bir alışkanlık olduğu hakkında konuşarak başlayın. Konuşmak genellikle hemen sonuç vermez, ancak çocuğunuzun bırakmak istediğine karar vermesine yardımcı olabilir. Bırakmadaki olumlu motivasyon, savaşın yarısıdır. Çocuğunuzla konuşabileceğiniz bazı şeyler:
– Mikroplar: başparmak ve parmak emme mikropları yayar ve insanları hasta eder.
-Dişler: Emmek dişleri öne doğru iter ve komik görünmenizi sağlayabilir ve diş tellerine ihtiyacınız olabilir.
-Alay: Diğer çocuklar senin hala bir bebek olduğunu ya da kızabileceğini düşünecekler.
-Konuşma: Baş parmağınızı emdiğin sürece, doğru şekilde konuşmayı öğrenmen zor olacak. Bu durum kulağa komik gelebilir.
- Sarılma veya övgü gibi ödüller ve teşvik, alışkanlığı durdurma kararlarını güçlendirebilir.
- Parmağını emmeyen çocuklar ile sık sık aynı ortamda sosyalleşmesini sağlamak iyi fikir olabilir.
- Asla ceza yöntemine gidip, onu küçük düşürmeyin.
Parmak emme gibi bir alışkanlığı engellemeye çalışırken dikkatli olmak önemlidir. Çocuklar emme olayını sıklıkla duygusal bir koltuk değneği olarak kullanırlar. Bu nedenle alışkanlığın arkasındaki psikolojiye karşı duyarlı olmalıyız. Ceza vermek ya da dırdır etmek iyi bir yaklaşım değildir.
Sabır, sebat ve cesaretlendirme esastır.
www.tatlibirtelas.com Instagram hesabına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.