Ana Sayfa Bebek & Çocuk Eyvah! Çocuğum Okula Başlıyor

Eyvah! Çocuğum Okula Başlıyor

197
0

Çocukları ilkokula başlayacak aileler hem heyecan hem de endişe doludur. Akıllarında sürekli “Eyvah! Çocuğum okula başlıyor, acaba alışabilecek mi?” sorusu vardır. Öncelikle yapmanız gereken paniği bir tarafa bırakmak olmalıdır. Çünkü bizler ne kadar kaygı doluysak çocuklar da bizden o oranda etkilenecektir. Unutmayınız ki çocuklarla kuracağınız sağlıklı bir iletişim onların okula alışmasını kolaylaştıracaktır. Peki aileler kaygılarını azaltmak ve çocuklarını okula karşı olumsuz  etkilememek için neler yapabilir? Önceliğimiz çocuklarımızsa eğer onların okula hazır olup olmadığını ve her anlamda okul için hazır bulunuşluklarını değerlendirmeliyiz.

Çocuğum Okula Başlıyor, Eyvah! Çocuğum Okula Başlıyor, Tatlı Bir Telaş

Doğru Değerlendirme için Yapılabilecekler:

  • Okula başlama yaşının uygun olup olmadığını araştırabilirsiniz. MEB in okula başlama yaşı 72 aydır. Ancak 69-71 ay arasındaki çocuklar ailelerin isteği ile okula başlayabilirler.
  • Eğitimine sağlıklı bir şekilde başlayıp devam edebilmesi için en önemli unsur iletişimdir. Aile ve sosyal çevre ile iletişiminin sağlıklı olması, okula başladığında da işinizi kolaylaştıracaktır.
  • Sorumluluk alma ve kurallara uyma bilincine sahip olması gerekir. Zira bu bilince sahip bir çocuk değilse okulu sadece kurallar ve ödevlerden ibaret olarak düşünecektir. Daha ilk yıllarından itibaren okulla ilişkisini bu şekilde kurabilir. Bunu önlemek için çocuklarımızın bir çok beceriyi kendisinin yapmasına ve kazanmasına küçük yaşlardan itibaren gerekirse sizin gözetiminizde izin vermiş olmanız gerekir. Özellikle son yıllarda popüler olan montessori de eğitimi bu görüşü desteklemektedir.
  • Çocuğunuzun okulun fiziki şartlarına uygun olup olmadığını gözlemleyiniz. Lavaboya uzanabilecek boy uzunluğuna, sırada oturabilecek bacak uzunluğuna sahip olması da çocuk için önemlidir. Bu sebeplerden dolayı tuvalete gitmek istemeyebilir. Kazandığı el yıkama alışkanlığından kolaylıkla vazgeçebilir.
  • Ve en önemlisi okul öncesi eğitimi alması, aldıysa bu eğitimin çocuk için yeterliliği göz önüne alınmalıdır. Okul bir yarış veya kıyaslanma ortamı değildir. Ancak bazı becerilere sahip olmayan çocuklar ya pes edecek ya da arkadaşları ile kendini kıyasladığı için yetersiz hissedecektir. Örneğin; makas kullanımını iyi yapamayan bir çocuğun ince kasları gelişmemiştir. Bu tür etkinlikler sırasında kendini yetersiz hissedebilir.

Yaptığımız değerlendirmeler sonucu çocuğumuzun okula hazır olduğunu düşünüyorsak onların okulu severek başlamasını sağlayabilmeliyiz.

Çocuğum Okula Başlıyor, Eyvah! Çocuğum Okula Başlıyor, Tatlı Bir Telaş

Çocukların Okula Karşı Sevgi Beslemesini Sağlamak için Neler Yapabiliriz ?

  • Okul alışverişine beraber çıkabilirsiniz. Okul eşyaları üzerinden bir sohbet gerçekleştirip tanımadığı eşyaları nasıl kullanacağını anlatabilirsiniz. Okulda bir dolabı varsa alınan eşyaları dolabına beraber yerleştirebilirsiniz. Bu alandaki eşyalarına tıpkı evdeki gibi bir düzen oluşturmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Gideceği okulu bir hafta öncesinden ziyaret edip öğretmeni ile tanıştırabilirsiniz.
  • Okul ve kuralları hakkında bilgi verebilirsiniz. Derslerin kaç dakika olduğunu, teneffüste oyun oynayabileceğini ve birçok kuralı okula başlamadan öğrenmesini sağlayıp uyum sağlamasını kolaylaştırabilirsiniz.

Çocuğunuz eğitime başladığı andan itibaren yalnız değilsinizdir. Çocuğunuzu emanet ettiğiniz öğretmenlerle işbirliği içinde olmanız sizleri daha güvende ve mutlu hissettirecektir.

Sevgilerimle…

Diğer yazılarıma ulaşabilmek için buraya,

www.tatlibirtelas.com Instagram hesabına ulaşabilmek için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Önceki İçerikÇocuklara Sütlü Ballı İrmik Tatlısı
Sonraki İçerikKolostrum Nedir
Biricik kızıyla birlikte öğrenmek,oynamak ve hayal etmek için mesleğine ara veren bir sınıf öğretmeni.
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments