Ana Sayfa Bebek & Çocuk Sünnet ile İlgili Merak Edilenler Söyleşisi

Sünnet ile İlgili Merak Edilenler Söyleşisi

438
1

Değerli Hocamız Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Cem KaraSünnet İle İlgili Merak Edilenler” söyleşimizde, sünnet konusunda merak ettikleriniz ve aklınızın bir köşesine takılmış soruları sizler için cevaplıyor.

sünnet ile ilgili merak edilenler, Sünnet ile İlgili Merak Edilenler Söyleşisi, Tatlı Bir Telaş

İçindekiler

Soru: Sünnet operasyonu dini vecibeler bir kenara bırakıldığında zorunlu mudur veya hangi durumlarda zorunludur?

Cevap:  Sünnet dini ve sosyal yönü bir kenara bırakıldığında normal şartlar altında zorunlu değildir. Ancak bazen idrar yapamama ve pipi ucu iltihaplanması yada pipi ucu daralması gibi durumlar yaşanabilir. Böylesi durumlarda sünnet yapmak tıbbi açıdan da zorunluluk haline gelecektir.

Soru: Her cerrahi işlem için bir risk mevcuttur denir. Bu operasyon basit gibi görünse de aslında erkek çocuklarının tüm hayatını etkileyebilecek hata riskleri mevcuttur diyebilir miyiz? Karşılaşılabilecek cerrahi hatalar neler olabilir?

Cevap: Cerrahi bir işlem olan sünnet tüm cerrahi işlemlerin taşıdığı riskleri taşır. Hatalar olarak ise en sık yapılan şey kozmetik olarak hatalı sünnet yapılmasıdır. Asimetrik cilt kesimi ile uzun yada kısa bırakılması veya sünnet yapılırken penis başına yada idrar kanalına zarar verilmesi en sık olan sünnet hatalarıdır.

Soru: Sünnet yaptırmak isteyen ebeveynlere sünnet yapılmasını önerdiğiniz aralık nedir?   Nedenini öğrenebilir miyiz?

Cevap: Sünnet için en doğru zaman aslında bence yeni doğan dönemidir. Bu dönem doğum sonrası ikinci gün ile bir ay arasıdır. Bu dönem kaçtı ise 0-2 yaş (bezli dönemde)genel anestezi altında yapılabilir. Bu dönem de kaçırıldı ise 5 yaş üstüne bırakılmalıdır. 2- 5 yaş arası sünnet yapılmama sebebi fallik dönem dediğimiz cinsel kimlik oluşum dönemi olduğu içindir.

Soru: Bu operasyon ne kadar sürer. Hangi yaş grubu için hangi anestezi türünü tercih eder ve önerirsiniz.

Cevap: Operasyon her halükarda 15 dakika sürüyor yeni doğan dönemi dışında mutlaka genel anestezi ile yapıyoruz.

Soru: Pansuman şekli ve sünnet işleminden sonra iyileşme süreci nedir? Yaş grubuna göre ne kadar farklılık gösterir?

Cevap: Pansuman yapmıyoruz. Basit bir bant pipi çevresinde oluyor ve banyo yaptıkça spontane olarak çıkıyor. Evde yapılmasını istediğim sadece  önerdiğimiz kremin sabah akşam sürülmesi oluyor. İyileşme süreci bir iki gün kadardır. Bebekler için 24 saat bile denebilir.

Soru: Sünnet operasyonu sonrası doktora başvurmayı gerektirebilecek nedenler nelerdir?

Cevap: Sünnet sonrası her türlü soru için hastalarımız bize telefon ile ulaşabilir. Ancak ciddi kanama gibi durumlarda bazen tekrar acil görmek gerekebilir.

Soru: Yeni doğan sünneti için bebeklerin acıyı hissetmediği veya az hissettiği söylenir. Bu doğru bir bilgi midir, yoksa tek fark iyileşme süreci midir?

Cevap: Yeni doğan bebeklerde acıyı hissediyor ancak daha az ifade ediyor denebilir. Ancak iyileşme süreci gerçekten çok farklıdır.

Soru:  Sünnet için 40’ın çıkması ve bağışıklığın oluşması gerekir şeklinde uzman görüşleri mevcut ve merak edilenler arasında. Sizin uzmanlığınız olan bu konu hakkında ne söylemek istersiniz?

Cevap: Sünnet için 40 gün geçmeli sözünü hatalı buluyorum. Aksine ilk bir ayda sünneti yapmadığımızda durumda geç kalmış oluyoruz.

Soru: Hatalı yapılmış bir sünnet operasyonunda düzeltmek için 2. bir operasyon yapılabilir mi?

Cevap: Sünnet sonrası hatalı işlem tabi ki düzeltilebilir.

Soru: Erken dönem sünnet operasyonlarında dikiş yerine kullanılan Plastik Klips hakkındaki düşünceniz, kullanım sıklığınız veya kullanmayı tercih ettiğiniz durumlar nelerdir? Dikiş kadar sağlıklı mıdır, iyileşme sürecinde bir farklılık var mıdır?

Cevap: Plastik klips denilen palstibell aletidir kullanılabilir iyileşme sürecinden daha çok yapılma kolaylığı ön plandadır.

Soru: Son olarak bir anne olarak çok merak ettiğim bir konu da eskiden sünnet operasyonu düğün salonu gibi steril olmayan mekanlarda ve cerrah olmayan kişiler tarafından yapılmaktaydı. Bu durumun kısa ve uzun vadede doğurabileceği olumsuz sonuçlar neler olabilir?

Cevap: Sünnet işleminin steril olmayan ortamlarda yapılması kesinlikle sağlıksız ve hatalı buluyorum. Kesinlikle yapılmamalıdır hem sterilize hem psikolojik faktörler açısından şiddetli sakıncalar içerir.

Sünnet Hakkında Merak Edilenler Söyleşimizdeki sorular dışında sormak istediğiniz başka bir soru var ise yorum kısmına yazabilirsiniz.

Sevgiler,

Opr. Dr. Cem Kara’ nın Yenidoğan Sünneti röportajını Buradan izleyebilirsiniz.

Sitemizdeki diğer söyleşilerimize Buradan ulaşabilirsiniz.

Diğer yazılarıma Buradan ulaşabilirsiniz.

Önceki İçerikMeme Reddi Nedir
Sonraki İçerik1-2 Yaş Bebek Oyunları 1
Şimdilerde iki dünya güzeli çocuğun annesi, Bir süreliğine eski bir idari işler uzmanı, Tam anlamıyla bir gezginin ruhuna sahip, Geleceğin seyahat bloger'ı Kendi çapında gurme, Biraz fazla meraklı, araştırmaya öğrendiklerini anlatmaya, deneyimlerini paylaşmaya çokça hevesli...
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments