İçindekiler
Bir Kardeş Kavgası Hikayesi
Kardeş kavgası başlamadan önce; evde tam hakimiyet sahibi büyük çocukken yeni bir aile ferdi dahil oldu, kardeşi doğdu. Herkes çok sevdi ve mutlu oldu. Buraya kadar her şey harika. Bebek büyüdü, artık emeklemeye başladı ve emeklerken her yere uzanıp çekmeye, oyuncaklara gitmeye başladı. Bir süre sonra yürümeye de başladı ve büyük çocuk tam oyun kurmuşken, kardeşin oyunun ortasına düşmesi an meselesi. Şimdi abi/abla ne yapmalıydı? Kardeş kavgası başlayacaktı. Anne büyük çocuğu anlayışla karşılaması için uyardı ve yönlendirdi. Çocuk da bunu uyguladı ve içten içe kızsa da anlayışla karşıladı. Olay çıkmadan oyununa devam etti. Bebek daha fazla karıştırmaya ve her şeye dahil olmaya başlamıştı. Büyük çocuk artık sinirlenmeye başlıyordu. Bebek anne tarafından uyarılıyordu çünkü oyun bozan olmaya başlamıştı.
Bir süre sonra büyük çocuk anlayışını yitirmeye başladı. O da bir çocuktu ve şimdiye kadar oyuncakların tek sahibiyken nasıl ve hangisiyle oynayacağına kendi karar veriyordu. Kardeş kavgası başlıyor. Büyük çocuk artık kardeşine çıkışmaya da başlamıştı. Annenin bu durumda tek seçeneği vardı; artık durumu eşitlemek ve bebek hassasiyeti arkasına sığınamayacağına karar vermek.
Kardeş kavgası ve Durum Eşitlemesi
Anne durum eşitlemesi için oyun bozmaya çalışan bebeğe ve büyük çocuğa birlikte oyunlar kurmaya başladı. Ama bir süre sonra işler yine kontrolünden çıkmaya başladı. Bebek, komutları büyük çocuk kadar algılayamıyor ve paylaşıp oynama kuralını anlayamıyordu. Dolayısıyla yine kavga başlıyordu. Böylece annenin elindeki tek seçenekte çürümüş oldu.
Travma Önlenebilir mi?
Artık büyük çocuk isyan etmeye başlamıştı. Bu durumun kardeş kavgasına dönüşmesi kaçınılmazdı. Çünkü çocuk psikolojisi çok basit gibi görünse de tam tersine karmaşık bir kavramdı. Anne artık büyük çocuğun kardeşi ile çatışmaya başlamasını engellemeliydi, ama nasıl?
Büyük çocuğun travma yaşamasına sebep olacak durumları ortadan kaldırması mümkün olmalıydı. Bu sebeple artık ayrı oynamalarına karar verdi. Böylece büyük çocuk için rahat bir alan yaratmış oldu.
Çözüm İçin Araya Mesafe Koyma
Bu en güzel yöntem olacaktı çünkü aslında birbirlerine oyun için ihtiyaçları olduğunu anlayacaklardı. Sadece bebeğin biraz daha büyümeye ve oyun bilincini kavramaya ihtiyacı vardı. Bunun için de keşif dönemlerinin bitmesi gerekiyordu. Zaman tanımak ve ayrı oynamalarını sağlamak iyi bir çözüm olacaktı.
Kardeş Kavgasının Sebepleri Nelerdir?
Birçok sebebi olabilir ama en önemli sebep sevginin paylaşılamamasıdır. Evde tek sevilen ve tüm ilgi odağıyken kardeşin gelmesi ile sevgisinin bölünüyor olduğu düşüncesi korkutucu olabiliyor. Artık oyuncaklarını kısa süreliğine değil, devamlı paylaşması gerekecek. Bazı durumlarda çok sevdiği oyuncakları kardeşi tarafından kırılıp zarar görecek ve bu durum onu oldukça üzüp, sinirlendirecek. Siz yapmasanız da kıyaslamayı o kendi içerisinde yapacak ve bu durumu size ve davranışlarına yansıtacaktır.
Tavrımız ve Yaklaşımımız Nasıl Olmalı?
Olumlu ve ılımlı yaklaşmalıyız. Taraf olmamak için elimizden geleni yapmalıyız. Bazen çileden çıkacak kadar sabrımız taşabilir, bu durumda da eğer yanınızda birileri varsa çevrenizdeki insanların müdahalesi çocuğu sakinleştirebilir ve size yardımcı olabilir. Eğer yalnızsanız odadan çıkmak ve biraz temiz hava almak işe yarayabilir.
Kardeşi olan herkesin yaşadığı bu sorunlar, annenin de yardımıyla atlatılacaktır. Birçok olay ileride hatırlayıp beraber gülecekleri anılar haline gelecektir. O yüzden sabırlı olmalıyız ve geçici dönemler olduğunu kabul etmeliyiz.
Diğer yazılarımı okumak için BURAYA,
Instagram sayfamızı takip etmek için BURAYA yıklayınız.
Sevgilerimle..