Ana Sayfa Bebek & Çocuk Kalpte Üfürüm Nedir?

Kalpte Üfürüm Nedir?

451
0

İnsanların kalp atışları genelde sabittir. Lub-dub,lub-dub. Ancak bazı insanlarda kan kalbe akarken ekstra bir ses çıkarır. Bu sesler kalbin steteskop ile muayenesi sırasında normal kalp seslerine ek olarak duyulur ve üfleme sesine benzer olduğu için ÜFÜRÜM denilir.

Ebeveynlere çocuklarının kalplerinde üfürüm olduğu söylendiğinde endişelenebilirler ancak, kalp üfürümleri çok yaygındır. Çoğu üfürüm endişe nedeni değildir ve sağlığa etkisi yoktur.

kalpte üfürüm, Kalpte Üfürüm Nedir?, Tatlı Bir Telaş

Kalpte Üfürüm Sebepleri Nelerdir?

Üfürüm doğuştan ya da sonradan kalpte veya damarlarda olan problemler sebebiyle meydana gelir. Şiddetine ve frekansına göre çeşitlendirilmeleri mümkündür. Tamamen zararsız üfürümler olduğu gibi, hafif ya da ağır kalp problemlerinin de habercisi olabilirler.

Kan akışını hızlandıran bazı durumlar, geçici üfürümlere sebep olabilir. Bunlar;

  • Gebelik
  • Troit bezinin hızlı çalışması
  • Kansızlık

Kalpte Üfürüm Çeşitleri Nelerdir?

Masum Kalp Üfürümleri

En yaygın kalp üfürümüne Fonksiyonel ya da Masum Kalp Üfürümü denir. Bu tip kalp üfürümleri normal ve sağlıklı bir kalbin içinde hareket eden kanın sesi olarak bilinirler. Tıpkı havanın bir hava kanalı veya borudan geçtiğini duyabildiğiniz gibi, doktorlar da kalp problemi olmasa bile kalbin içinde kanın dolaştığını duyabilirler.

Masum kalp üfürümleri, çocukluk boyunca devam edebilir. Bu tip üfürümleri olan çocukların özel bir diyete, faaliyetlerinin kısıtlanmasına veya başka bir özel tedaviye ihtiyaçları yoktur. Kalbindeki üfürümü duyabilecek kadar büyümüş olan çocuklar diğer çocuklardan hiç bir farkları olmadıklarını bilmelidirler.

Bir çocuk büyüdükçe Masum Üfürüm kendiliğinden gider…

Patolojik Üfürümler

Bu üfürümler daha şiddetli duyulur. Kapak ya da damar darlığı, yetersizliği ya da kalpteki delikten kaynaklı üfürümler olarak bilinirler. Bu gibi durumlarda, çocuk doktorunuz çocuğunuzu bir kardiyolağa yönlendirecektir. Kardiyolog sizden aşağıdaki gibi testler isteyebilir:

  • Göğüs Röntgeni
  • EKG (bedene yapıştırılan elektrotlar sayesinde kalpteki elektriksel aktiviteyi ölçmeye denir.)

Günümüzde her 100 bebekten yaklaşık 1 tanesi yapısal bir kalp problemi veya doğuştan kalp kusuru ile doğmaktadır. Bazı bebekler, kusurun belirtilerini yaşamın ilk birkaç günü kadar erken dönemde gösterirken, bazıları ise çocukluk dönemine kadar göstermeyebilir.

Kalbin Hangi Safhasında Duyulduklarına Göre Üfürüm Çeşitleri

  • Sistolik (Kalp kasılması esnasında duyulan üfürümlerdir)
  • Diyastolik (Kalp gevşemesi esnasında duyulan üfürümlerdir)
  • Sürekli (Hem kasılma hem de gevşeme esnasında duyulan üfürümlerdir)

Bebeklerde Üfürüm Belirtileri;

  • Morarma
  • Hızlı nefes alma
  • Beslenme zorluğu
  • Dudaktaki mavilik (Siyanoz)
  • Gelişme geriliği
  • Sık sık akciğer enfeksiyonu geçirme

Çocuklarda Üfürüm Belirtileri;

  • Aşırı yorgunluk
  • Fiziksel aktivite yapmada zorlanmak
  • Göğüs ağrısı
  • Bayılma ya da baygınlık hissi

Not: Çocuğunuzda bu semptomlardan herhangi biri varsa lütfen doktorunuzu konu hakkında bilgilendirin.

Gebe kadınların gebelik sırasında kızamıkçık olması, diyabet ya da PKU (genetik bir metabolizma hastalığı ) hastalığına sahip olması durumunda kalp rahatsızlığı olan bir bebek sahibi olma riski daha yüksektir.

Kalpte Üfürüm Tedavisi

Masum kalp üfürümünün tedaviye ihtiyacı yoktur, ancak bazen üfürüm kalpteki bir sorundan kaynaklanabilir ve bu durumda üfürümün nedeni tedavi edilmelidir. Doktorunuz, üfürüm nedeninin ne olduğuna ve sahip olduğunuz diğer belirtilere bağlı olarak tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını size söyleyecektir.

Doktorunuz üfürümünüzün kalp probleminden kaynaklandığını düşünüyorsa, genellikle sizin için EKG (kalp ultrasonu) isteyecektir. Bu test kalbinizin yapısında veya kalbinizin kapaklarında herhangi bir sorun olup olmadığını gösterecektir.

Tedaviye ihtiyacınız varsa, seçenekleriniz belirtilerinizi kontrol altına almak için ilaç kullanmak veya daha ciddi sorunları gidermek için kalp ameliyatı olmak olabilir. Örneğin, kalp kapaklarınızdan birinde ciddi bir sorun varsa, valfi onarmak ya da değiştirmek için ameliyat gerekebilir.

Sağlık kategorisindeki diğer yazıları okuyabilmek için BURAYA,

Diğer yazılarımı okuyabilmek için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Instagramda bizi takip edebilmek için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Sevgilerimle…

 

Önceki İçerikCoğrafik Dil Nedir
Sonraki İçerik4-5 Yaş Çocuk Oyunları
www.tatlibirtelas.com'un kurucusu. Teknik Eğitmen. İki küçük kız annesi. Yengeç Burcu. Mutlu, umutlu...
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments