Ana Sayfa Bebek & Çocuk Çocuklarda İkinci Dil Öğrenimi

Çocuklarda İkinci Dil Öğrenimi

720
0

Ebeveynler çocuklarının ileriki yaşlarında önüne çıkacak dil problemini ortadan kaldırmak için küçük yaşlarda ikinci bir dil edinimi için kolları sıvıyor. Peki çocuklarda ikinci dil öğrenimi ne zaman ve nasıl başlamalıdır?

Dil iki yönlüdür. Birincisi alıcı dil, ikincisi ise ifade edici dildir. Alıcı dil çevredeki seslerin tepkilerin anlaşılmasıdır. İfade edici dil ise çocuğun kendini anlatabilmesidir. Dil edinimi için bu iki unsurun birbiri ile paralel gitmesi gerekir. Ailelerin video ile ikinci dili öğretmeye çalışması sadece alıcı dili tetiklemektedir. İfade edici dil ise iletişimle gerçekleşir. Bu yüzden video ya da sadece müzik ile ikinci bir dilin edinimi doğru ve kalıcı bir yöntem değildir.

Dil edinimi için üç önemli unsura dikkat edilmesi gerekir.

1. Doğru girdi

2. Maruz bırakma

3. İletişim

Eğer çocukla doğru kodlama yapılırsa, öğretilmek istenen dile çokça maruz bırakılırsa ve öğretilmek istenen dil ile iletişime geçirilirse ikinci dil edinimi gerçekleşecektir.

Çocuğa İkinci Bir Dil Ne Zaman Öğretilmelidir?

Çocuklar doğduklarında tüm sesleri çıkarabilme yetisine sahiplerdir. Araştırmalar ilk üç yılda ikinci dil ediniminin daha kolay olduğunu ileri sürmektedir. Bunun sebebini ise iki yaşındaki bir çocuğun beynindeki sinaptik bağların bir yetişkininkinden daha fazla olmasıdır. Bu yüzden doğumdan itibaren çocuk iki dile maruz bırakılabilir. (eş zamanlı bilingualizm) Ancak, çocuklar bu süreçte iki dili birbiri ile karıştırabilir, kelimeleri birbirleri yerine kullanabilirler. Fakat bazı ailelerin bunu tercih etmeyebilir. O zaman bir dil edinimi tamamlandıktan (3yaşından) sonra ikinci bir dilin gelişimi desteklenebilir. (ardışık bilingualizim) İkinci dilin edinim süresi; çocuğun karakterine, sosyal ve kültürel koşullarına göre değişebilir.

Çocuk Çok Dilli Olarak Nasıl Yetiştirilebilir?

İkinci dil edinimi için iki yöntemden bahsedeceğim. Bu bahsedeceğim yöntemler ebeveynlerin bizzat kendilerinin içerisinde oldukları yöntemlerdir.

Time & Place

  • Düzenli, rutin haline gelmiş etkinliklerle, ana dillerini öğrenmekte olan çocuklar ikinci bir dili kolay ve hızlı şekilde öğrenebilirler. Belirli zaman veya belirli yerde Diğer dilde iletişim kurmaları, etkinlikler yapmaları şeklindedir.
  • Doğal bir süreçtir. Kitap okumak, oyuncaklar, resimler, eşyalar, küçük oyunlar yapmak önemlidir.
  • Oyun odası ya da oyun saati gibi alanlar belirleyerek bu alanlarda sadece ikinci dil konuşulması gibi. Bu günün sadece 15 dakikası şeklinde olabilir.

OPOL ‘’One Parent, One Language’’

  • Genellikle doğumdan itibaren uygulanır.
  • Ebeveynlerden biri azınlık dili, diğeri ise baskın dili kullanır.
  • Anne dili ve baba dili şeklinde ayırır..
  • Anne ve babası ile iletişimi sürdürebilmesi önemlidir.
  • Anne baba birlikte konuşurken Bakın dili kullanır, ara ara Azınlık dili de kullanabilir.
  • Aydan sonra program esneyebilir.

Bu yöntemlerden size uygun olanını seçebilir ya da başka yöntemler araştırabilirsiniz.

Bu Süreçte Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  • Çocuğun ikinci bir dili öğrenmesi uzun zaman isteyebilir. Bu yüzden ebeveynlerin sabırlı olması ve motivasyonunu yüksek tutması gerekir.
  • Çocuklar oyun ile birçok şeyi öğrenebildikleri için dil öğretiminde mutlaka oyun işin içine katılmalıdır.
  • İlk etapta dili öğretmekten çok dili sevdirmeye çalışmak işleri kolaylaştıracaktır.
  • Çocuktan hemen ikinci dili öğrenmesi beklenmemeli ve panik yapmamalıdır.
  • Çeviri yapmaktan kaçınılmalıdır.
  • Çocuğun dili kullanabilmesi için ihtiyaç duyacağı ortamlar oluşturulmalıdır. (yabancı bir dil konuşan arkadaş, yabancı dil sınıfı vb..)
  • Çocuğun konuşma gecikmesi var ise ya da konuşma geriliği olduğu düşünülüyorsa bir uzmana başvurmak ve süreci daha sonra şekillendirmek doğru olacaktır.

Dipnot: Bu yazıda Feride Betül Kocaman’ın “Çocuklarda İkinci Dil Edinimi?” seminerinden yararlanılmıştır.

Diğer yazılarıma ulaşmak için buraya,

Instagram hesabıma ulaşmak için buraya,

www.tatlibirtelas.com Instagram hesabına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Subscribe
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments