Ana Sayfa Hafta Hafta Gebelik 10 Haftalık Gebelik

10 Haftalık Gebelik

904
0

Tebrikler! Bebeğiniz bu hafta resmi olarak embriyodan fetüse geçiş yaptı ve bu değişiklikle birlikte gelişiminde bir sürü başka şey var. 10 haftalık gebelik dönemi içerisinde iseniz hamileliğinizin 3. ayındasınız demektir. Ve güzel haber: Kavuşmaya sadece 6 ay kaldı!

Bebeğin Gelişimi

Bebeğin kemik formu

10 haftalık hamileyken bebeğinizin büyümesi çok hızlıdır. Bebeğiniz neredeyse 2.54 santimetre uzunluğunda ve bir kuru erik büyüklüğündedir.

Aslında bebeğiniz bu sıralar insani görünüme evriliyor. Kemikleri ve kıkırdakları oluşuyor ve bacaklarındaki küçük girintiler diz ve ayak bileklerine dönüşüyor. Kolları dirsekleri sayesinde esneyebilir durumda.

Bebeğin ilk dişleri

Diş tomurcuk perisi bu hafta ortaya çıkıyor ve bebeğinizin diş etlerinin altında oluşan küçük dişlerin gelişini müjdeliyor. Ancak bu inci beyazı dişler bebeğiniz 6 aylık oluncaya kadar diş etlerinden görünmeyecektir.

Diğer sistemler de gelişiyor. Bebeğinizin midesi sindirim suları üretiyor, böbrekleri daha fazla miktarda idrar üretiyor ve eğer bir erkekse, küçük çocuğunuz zaten testosteron üretiyor.

10. Hafta Gebelik – Bedeniniz

Belirtiler devam edebilir

Hala etrafta dolaşan eğlenceli hamilelik belirtilerinden bazılarını fark ediyor olabilirsiniz. Tuvalete çıkamıyor musunuz? Bu dönemde birçok anne adayında, bu sinir bozucu hamilelik hormonları kalın bağırsağın daha az çalışmasına neden olur – halsizleşir ve kabızlaşırsınız. Kepekli tahıllar, meyveler ve sebzeler şeklinde lif tüketmek, bol su içmek ve düzenli egzersiz yapmak kabızlığınıza yardımcı olabilir.

Hala bulantı ve kusma ile başa çıkabilme yolunu bulamadınız mı? Doktorunuzdan sabah rahatsızlığına iyi gelen ilaçlardan talep edebilirsiniz.

10 haftalık hamile karnınız

Son zamanlarda aynaya henüz bakmadıysanız ve yeni hamile vücudunuzu ve 10 haftalık hamile karnınızı incelediyseniz, derin bir nefes alın, kıyafetlerinizi çıkarın ve artık dolabınıza yeni parçalar ekleyin.

10 haftalık hamilelikte fark edeceğiniz ilk şey, alt karnınızdaki hafif bir yuvarlaklıktır – bu yuvarlaklık, başlangıç kilonuz az ise daha fazla, fazla ise daha az göze çarpar.

Başka bir deyişle, 10 haftalık hamilelikte, hamile gibi görünmeye yeni başlamış olabilirsiniz. Çünkü sürekli büyüyen rahminiz artık küçük bir greyfurt büyüklüğündedir. Ancak, henüz 10 haftada karnınız hala belirginleşmemişse endişelenmeyin – yakında yeterli büyüklüğe ulaşacak.

Karnınızın belirginleşmesi söz konusu olduğunda hemen hemen her şeyin normal olduğunu unutmayın. Bu durum anne adaylarının yapılarına, boylarına, kilolarına göre değişiklik gösterir. Eğer ilk hamileliğiniz ise karnınızın belirginleşmesi biraz daha fazla zaman alabilir.

Görünür damarlar

Bu haftada fark edebileceğiniz ikinci şey, aniden cildinizde ortaya çıkan, göğüslerinizi ve karnınızı çaprazlayan mavi çizgilerdir.

Bu görünür damarlar özellikle ince ve açık tenli iseniz daha görünür, ancak daha koyu tenli olanlar bile canlı ve karmaşık bir yol haritası gibi görünebilir. Gördüğünüz şey, büyüyen fetüsünüzü beslemek için gereken artan kan akışını taşıyan genişletilmiş damar ağıdır.

Hamileliğiniz ilerledikçe, ellerinizdeki ve ayaklarınızdaki damarların da daha büyük ve daha belirgin olduğunu fark edeceksiniz. Hamilelik sırasında, ortalama bir kadının kan hacmi yüzde 50 ye yakın artar ve damarların akışa devam edebilmeleri için bu artış devam etmelidir.

Bu yüzden vücudunuzdaki mavi çizgilerin hamileliğinizin onur rozeti olduğunu düşünün. Bu damarlar doğum sonrası ve artık emzirmediğinizde kayıplara karışacaklar.

Kabızlık kürü

Kabızlık, çok yaygın bir ilk trimester gebelik semptomudur. Bu konuda ne yapabilirsiniz? İlk olarak, rafine beyaz ekmekler, pirinç ve makarna gibi işleri zorlaştıracak yiyeceklerden uzak durun. İkincisi, lifli beslenmeye özen gösterin: Lif bakımından zengin kepekli tahıllar ve kivi kabızlığınıza iyi gelecektir.

Kurutulmuş meyvelerde mükemmel bir seçenektir. Kuru erik, kayısı, şeftali, armut, elma, yaban mersini, kiraz gibi en sevdiğiniz meyveleri deneyin… Ya da çiğ veya hafif pişmiş sebzeler tüketmeye özen gösterin.

Ve son olarak, hareket etmenin bağırsaklarınızı hareket ettirebileceğini unutmayın – egzersiz yapmak için iyi bir neden. İşler yolunda gitmez ve uzun süre devam ederse doktorunuzdan destek almayı unutmayın.

10 Haftalık Gebelik Belirtileri

  • Yorgunluk
  • Bulantı ve kusma
  • Gıda istek ve isteksizlikleri
  • Mide ekşimesi ve hazımsızlık
  • Şişkinlik ve gaz
  • Artan vajinal akıntı
  • Baş ağrıları
  • Solukluk ve baş dönmesi
  • Görünür damarlar
  • Büyüyen karında yuvarlak bağ ağrısı

10 Hafta Gebesine Notlar

Yolculuğa çıkın

Bir dakika önce kontrolsüz bir şekilde ağlıyor, bir sonraki dakika histerik olarak gülüyor musunuz? Bu duygusal yükseliş ve düşüşler hamilelik seyrinde normaldir. Duygudurum dalgalanmaları daha çok ilk üç aylık dönemde hissedilir ve ikinci üç aylık dönemde azalır. Ancak dikkatli olun: Genellikle gebeliğin son birkaç ayında geri dönerler.

Yemek odasında yemek

Son araştırmalara göre, en sevdikleri şovu izlerken yemek yiyen ebeveynlerin bebeklerini televizyon karşısında beslemesi daha olasıdır. Bu durum anne ve bebeğin tam olarak doyup doymadığını anlamasına etki eder, daha zayıf beslenme alışkanlıklarına neden olabilir. Haydi yemek odasına!

D vitamini alın

Şu anda, bebeğinizin dişleri diş etlerinin altında tomurcuklanıyor. Bu nedenle D vitamini seviyenizin düşük olmaması hem sizin hem de bebeğinizin dişleri için önemlidir.

D vitamini seviyenizi ölçtürün. Yağlı balık, yumurta, süt ürünleri ve portakal suyu iyi vitamin kaynaklarıdır.

Tabağınıza Mango ekleyin

Tüm meyveler sizin için iyidir, ancak mangolar özellikle hamileler için harikadır. İçerdikleri A ve C vitaminleri sayesinde vitamin takviyenize bir hayli iyi gelir.

Potasyumla da dolu olan bu tropik meyve, tüm yemeklere mükemmel bir tamamlayıcıdır.

Sağlıklı bir kahvaltı yapın

Kahvaltı çok önemli bir öğündür. Özellikle gebeler için bu öğün daha fazla önem arz eder.

Yulaf, lif, B vitaminleri, demir ve diğer birçok minerali barındırır. Yulaf ya da yulaflı besinleri diyetinize mutlaka ekleyin.

Yumurta yiyorsanız, bu harika. Yumurta, düşük kalorili ancak yüksek proteinli kurtarıcı bir besin kaynağıdır. Ayrıca yumurta fetüste beyin gelişimi ve göz sağlığı için de önem arz eder.

Karnınızı fotoğraflayın

Karnınız yakın çekim için hazır mı? Bir gün hamile vücudunuzun resimlerine veya videolarına bakmaktan keyif alacaksınız – çocuğunuz da öyle. Ayda bir kez değişen profilinizi belgelemek için karnınızı fotoğraflayın.

Şeklinizin görünmesine izin veren bir kıyafet giyin ve o şekilde belgeleyin. Karnınız gerçekten genişlemeye başlamadan önce başlayın ve doğum olana kadar düzenli olarak fotoğraf çekin. Daha sonda bu fotoğraflardan bir hamilelik albümü oluşturun – inanın bu yaptığınızdan memnun kalacaksınız.

Vücudunuzu dinleyin

10 haftalık gebelik döneminizde iki favori pozisyonunuz oturmak ve uzanmak mı? Gebelik yorgunluğu normaldir. Çünkü 7/24 iş yapan bir bebek yapma fabrikası işletiyorsunuz, bu da hamile bedeninizin daha fazla çalışmasına neden oluyor.

Ve önünüzdeki birkaç hafta boyunca vücudunuz yalnızca bebeğin oluşumu ile değil, doğumdan önce bebeğinizin yaşam destek sistemi olarak hizmet veren plasentanın oluşumu ile de ilgilenecek. Sonuç? Hiç bir şey yapmasanız bile çok yorgun hissetmeniz normaldir.

Muhtemelen ikinci tremesterda kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Bu arada, peynir, kraker, fındık ve kuru meyve gibi karmaşık karbonhidrat ve protein atıştırmalıkları ile kan şekerinizi düz tutun. Ya da size enerji artışı sağlayabilecek küçük bir egzersiz yapmayı deneyin. En önemlisi, vücudunuzu dinleyin.

Sağlık ve afiyetle…

Hafta Hafta Gebelik kategorisi için buraya,

www.tatlibirtelas.com Instagram hesabı için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Subscribe
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments