Ana Sayfa Bebek & Çocuk Çocuklarda Kendini Savunma Becerilerinin Geliştirilmesi

Çocuklarda Kendini Savunma Becerilerinin Geliştirilmesi

1125
1

Çocuklarda kendini savunma becerilerini geliştirmek, hayatlarının her alanında başarılarını desteklemeye yardımcı olur. Ancak yaşam bazen çocuklar için sinir bozucu ve zor olabilir. Bazı çocuklar kendilerini daha iyi ifade edip savunabilirken, bazıları denemeden vazgeçerler. Peki çocuklarda kendini savunma becerilerinin geliştirilmesi için neler yapılabilir?

Kendini Savunmak Nedir?

Kendini savunmak, neye ihtiyacınız olduğunu sorma ve sizin için önemli olan şeyler hakkında konuşma yeteneğidir. Güçlü bir özveri duygusuna sahip olan çocuklar, haklarını ve sorumluluklarını bilirler ve başkalarına nasıl hissettiklerini söylerken kendilerini rahat hissederler.

Kendini Savunmanın Yararları

Kendilerini savunabilen çocuklar, yaşamlarının tüm alanlarında daha öz güvenli olabilme eğilimindedirler. Sağlıklı ve güçlü bir benlik duygusuna sahiptirler. Ne istediklerine karar verebilir, hedeflerine ulaşmak için bir plan geliştirebilir ve yaptıkları seçimler için sorumluluk gösterebilirler.

Çocuklar Neden Kendilerini Savunamazlar?

Bazı çocuklar ne yazık ki kendilerini ifade edemiyor ve savunamıyorlar. Ortamda bulunan başka çocukların ya da baskın karakterli çocukların istekleri doğrultusunda hareket etmek zorunda kalıyorlar ve hatta onlara yaranabilmek için özel eşyalarını verebiliyorlar…

Uzmanlar kendini savunamayan ve ifade edemeyen çocuklarda ortak benzerlikler olduğu üzerinde durmaktadır. Bazıları:

  • Bebeklik ve çocukluk döneminde ilgi ve şefkat eksikliği.
  • Ebeveynlerin eğitimde, baskıcı ve kısıtlayıcı rol üstlenmesi.
  • Ebeveyenlerin tehtitkar yaklaşımları ( böyle davranmaya devam edersen seni bırakır giderim…)
  • Hoşgörüsüz, katı ve otoriter aile ortamı.
  • Korumacı ebeveynlik. (aşırı korumacı ebeveynlik çocuklarda  güven eksikliğine ve bununla birlikte yetersiz hissetmelerine sebep olmaktadır)

Ebeveynler Olarak Neler Yapabiliriz?

Ebeveynler olarak, çocuklarınızın becerilerinin farkına varmalarına yardımcı olabiliriz. Çocuklar, güçlü yönlerinin ve zorlandıkları şeylerin farkında olduklarında ve bu nitelikleri kabul ettiklerinde, kendilerine güvenmeleri ve kendi kendilerini savunmaları daha olasıdır.

Uzmanlar çocuklara “Benim Hakkımda Her Şey” günlüğü oluşturulmasının ve bu günlüğe çocukların hobilerinin, ilgi alanlarının, yeteneklerinin, eksiklerinin ve zorlandıkları şeylerin çocuk tarafından işlenmesinin güzel bir başlangıç olacağını belirtiyor.

Duygularını Adlandırın

Çocuğunuz her gün farklı yeni bir duygu ile karşılaşabilir ve bu duygulara yabancı kalabilir. Yaşadığı duyguları adlandırmasına yardımcı olun. Örneğin;

“Annen işe gittiği için mutsuz ve üzgün hissediyorsun”

“Arkadaşın oyuncağını kırdığı için kızgınsın”

Ayrıca, hikaye karakterlerinin çeşitli duygularını çocuğunuza vurgulamak için resimli kitaplar veya videolar kullanabilirsiniz.

Çocuğunuza, yaşadığı duyguları adlandırmasını öğrettiğinizde, çocuğunuz zaman içinde duygusal bir kelime hazinesi oluşturacak ve bu duyguları tanımlayabilecekleri ve sizinle ilgili konuşabilecekleri noktaya gelecektir. Bu daha sonra, duygularını uygun şekilde ifade etmenin temellerini öğrenmelerine yardımcı olacaktır.

Çocuklarınıza Hedefler Belirleyin

Küçük yaştaki çocuklara stresli durumlarla başa çıkmayı öğretmek, çocukların gelişimine yardımcı olmak için zorunlu sayılmaktadır.

Örneğin; çocuğunuzun okul ortamıyla ya da belki bir arkadaşıyla ilgili yaşadığı sıkıntıları, zorlukları tanımlamasını sağlayın. Onlara, her zorluk için hedeflerinin ne olduğunu sorun, ardından bu hedefe ulaşmak için gerekli adımları not edin.

Çocuğunuza Tanı Koyun

Birçok anne ya da baba çocuğuna tanı koyma konusunda çekimser olabilir. Ancak bir çocuk eksikliklerinin farkında olmazsa, bu bilgi eksikliği nedeniyle ortaya çıkan davranışlarının akademik ve sosyal becerileri üzerinde ciddi bir etkisi olabilir.

Çocuğunuzun davranışsal ya da gelişimsel tanısını koyabiliyor olmanız, çocuğunuzun mücadelesinde önemli bir rol oynayacaktır.

Çocuğunuzun Öğretmeni İle İşbirliği Yapın

Pek çok çocuk evde kendilerini ifade etmekte zorlanmıyor ama okul ortamında işler değişebiliyor. Bu aşamada ebeveynlerin çocuklarının öğretmenleri ile olumlu bir akademik temel oluşturmak ve ev-okul arasındaki boşluğu kapatmak için işbirliği içinde çalışması önemlidir.

Bu işbirliği, çocuğunuzun kendisini nasıl bir öğrenci olarak gördüğünün ve buna bağlı olarak ona ne şekilde destek olunabileceğinin önünü açar. Bu sayede çocukların akademik sorunları çözme, kendileri için konuşma ve ihtiyaçlarını iletme becerileri yükselir.

Kendisini savunan, kendine güvenen çocuklar öğrenme sürecine daha fazla dahil olurlar.

Ebeveyn ve eğitimcilerin çocukların kendilerini ifade etmesine ve savunmasına destek olmaları, çocukların güçlenmiş hissetmelerine neden olur. Kendini savunma, çocukların engelleri aşmalarını, stresle daha etkin bir şekilde başa çıkmalarını ve öğrenme yollarını açmasını sağlar. Çocuklar daha sonra yaşamlarının tüm alanlarını etkileyen seçimler ve kararlar alabilirler.

Onları Övün

Çocuklarda kendini savunma becerilerinin geliştirilmesi listesinde övgü çok önemlidir. Çocuğunuza duygularını anlattığı zaman övgüde bulunun. Bu, doğru şeyi yaptığı, kendini ifade ettiği ve savunduğu için kendisiyle gurur duyduğunuzun mesajını verir.

Diğer yazılarımı okumak isterseniz BURAYA,

Instagram hesabımıza ulaşmak için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Sevgiler,

 

Subscribe
Bildir

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
esra odabaş
19/11/2019 00:11

kızım 3 yaşında ve girdiği ortamda çok çekinik hareketler sergiliyor. hem benimde yanında olmamı istiyor. arkadaşı oyuncağını aldığında veriyor ve sonra ağlıyor.
çok üzülüyorum bir anne olarak.
bu yazıdaki maddeleri denemek istiyorum. umarım işe yarar. teşekkür ederim.